Grond in volle eigendom,
de duidelijkste oplossing

Wanneer je een vakantiewoning koopt bij Zeeparken word je eigenaar van de grond en de woning. Een evidentie? Nee hoor, heel veel vakantiewoningen aan de Belgische Kust worden verkocht onder het erfpachtrecht. Goed of slecht? Oordeel vooral zelf!

Wat is erfpacht?

Erfpacht is in principe een lange huur van grond*. Zelfs als de woning die erop staat van jou is, dan nog blijft de grond van de initiële eigenaar. Een erfpacht wordt afgesproken tussen de 27 jaar (het minimum) en 99 jaar (het maximum).

Een erfpachter heeft daarnaast ook meer plichten dan een huurder. Alle nodige herstellingen moeten gebeuren door de pachter van het erf. In een notendop, de grond moet beheerd worden als een goede huisvader.

* Belangrijke kanttekening: bij een erfpacht heb je als pachter meer rechten dan een doorsnee huurder. Verhuren en hypothekeren mag je als erfpachter wél, als huurder absoluut niet.

Een absoluut nadeel van erfpacht

Het grootste nadeel van erfpacht is: je wordt nooit eigenaar van de grond of zelfs niet van de gebouwen die je bouwt op de grond. Na de pachttermijn van min 27 jaar of max 99 jaar, is de grond met zijn gebouwen terug 100% eigendom van de eigenaar.

 

De eigenaar van de grond kan dus na afloop van de erfpacht ook eigenaar worden van het gebouw dat jij hebt betaald.

 

Bij Zeeparken doen we dus niet aan erfpacht. Jij bent 100% eigenaar van de grond en van de vakantiewoning. Voor altijd!

Heb je nog vragen? Maak dan een afspraak! We bespreken graag de aankoop van jouw vakantiewoning